Gemeente Arnhem heeft een kader voor het vormgeven en beoordelen van duurzaamheid in mobiliteitsprojecten ontwikkeld. Optimal Planet heeft dit kader verwerkt in een nieuwe Optimal Scan en deze samen met de gemeente en NTP toegepast op het project voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer bij de Rijnstraat: er wordt een nieuwe busbaan en bushalte, met bijbehorend fietspad en een groene en aantrekkelijke inrichting van de directe omgeving aangelegd.
Ambitie gemeente Arnhem
De gemeente Arnhem heeft duurzame ambities opgenomen in het coalitieakkoord 2018-2022. De ambities komen tot uiting in vijf duurzame thema’s:
- Circulariteit
We zetten in op de transitie naar een circulaire economie waarbij afval verleden tijd is en we zoveel mogelijk gebruik maken wat al voor handen is. - Klimaatmitigatie
Bij klimaatmitigatieve maatregelen zetten we in op de transitie naar duurzame energiebronnen en het verminderen van CO2 en stikstof. - Klimaatadaptatie
Het klimaat verandert; hitte, droogte en wateroverlast en overstromingen behoren tot de gevolgen van het veranderende het klimaat. De maatregelen beter om te gaan met deze veranderingen noemen we klimaatadaptieve maatregelen. - Biodiversiteit
Arnhem is een groene stad met een rijke ecologie. We nemen zoveel mogelijk maatregelen om dit te behouden en versterken. We willen een natuurinclusieve groene stad. - Sociale duurzaamheid
De mee gekoppelde sociale aspecten van projecten worden onder sociale duurzaamheid benoemd.
Deze vijf thema’s sluiten goed aan op zowel het duurzaamheidkader van de EU als de SDGs van de VN. En deze internationale kaders zijn dan ook verwerkt in de Optimal scan.
EU Kader voor Milieudoelen.
De vijf doelen en de Optimal Scan GWW voor Arnhem
In de Optimal Scan voor mobiliteitsprojecten zijn de aspecten ‘Water’ en ‘Vervuiling’ opgenomen in de thema’s Klimaatadaptie, Biodiversiteit en Sociale duurzaamheid. En elk criterium in de Optimal Scan is ook gekoppeld aan één van de SDGs.
Zo kan voor GWW projecten zowel de score voor de vijf thema’s als de bijdrage aan de SDGs zichtbaar gemaakt worden.
De Optimal Scan GWW voor Arnhem.
Toepassing van de Scan
In het Bouwteam voor de her in te richten OV-voorziening bij de Rijnstraat zijn diverse opties ontwikkeld. In de Optimal Scan worden de Thema’s ten opzichte van elkaar gewogen op basis van discussie in het Bouwteam. Daarna worden de verschillende opties zo objectief mogelijk vergeleken, zodat er onderbouwde keuzes kunnen worden gemaakt op basis van een uitgebreide analyse van duurzaamheid. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar:
- CO2-emissies bij productie van materialen, transport en aanleg.
- Maatregelen tegen hittestress.
- Hoog- en laagwaardige vormen van hergebruik.
- Impact op lokale en regionale biodiversiteit.
- Bijdrage aan welzijn, lokale economie en participatie.
Per optie worden er diverse scores berekend, zoals deze:
Het score-dashboard van de Optimal Scan GWW voor Arnhem.
En natuurlijk de scores voor elk van de vijf thema’s en de SDGs:
Opties vergelijken
Nadat alle opties zo objectief mogelijk zijn ingevoerd zijn ze met een druk op de knop te vergelijken door Optimal Scans, per thema en per SDG. Bijvoorbeeld voor thema 5, voor drie fictieve opties:
Of voor alle vijf de thema’s en de totaalscores voor dezelfde fictieve opties:
Maatwerk voor Arnhem
Met deze Optimal Scan is maatwerk geleverd voor de gemeente Arnhem, en niet alleen voor de thema’s. De weging van de thema’s is voor dit project specifiek ingesteld, waarbij Sociale duurzaamheid het zwaarst gewogen is.
Zoals Rob van Moerkerk, projectleider bij aannemer NTP zegt: “Door de Optimal Scan krijg je een objectief beeld van de duurzaamheidsopties. Op basis van dit inzicht kun je samen een gedragen keuze maken. Dit schept onderling vertrouwen.”
Wilt u de duurzame en circulaire meerwaarde van uw project of plan ook meetbaar maken in een tender of bouwteam? Kies dan voor de Optimal Scan voor GWW. Maak een afspraak voor een demonstratie of lees hier meer over onze aanpak in de Stadskrant van Cirkelstad.
Geef een antwoord