• Optimal Planet
    • Over ons
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Workshops visie en strategie
    • Optimal Scans producten
  • Optimal SCANS
    • Inloggen Optimal Scans
    • Concreet en meetbaar
    • Meten en vergelijken
    • Monitoring en analyse
    • Optimal SDG Scan bedrijven
    • Optimal SDG Scan Gemeenten
    • Scan Circulair Organiseren
    • Optimal GWW Scan
  • GSES
  • voor (semi) overheid
    • Betere inbedding van duurzaamheid in uw organisatie
    • Inkoop en aanbesteding
  • voor Bedrijven
  • Portfolio
    • Projectportfolio
    • Testimonials van klanten en hun leveranciers
    • Ontwikkelpartners
  • blog

The Start of Something New

7 juni 2022 By reinier Reageer

Hoe kun je duurzaamheidscriteria zo goed mogelijk meenemen in monitoring van contracten? En is Optimal Scans een geschikte tool hiervoor? Amsterdam heeft dit samen met Optimal Planet en twee leveranciers van de gemeente onderzocht. De bevindingen presenteren wij op 24 juni tijdens het hybride evenement The Start of something new. Interesse? Meld je hieronder aan.

Duurzaamheid vatten in KPI’s

De duurzaamheidsdoelen van de Gemeente Amsterdam voor de stad en eigen organisatie zijn vertaald naar eisen en gunningscriteria voor aanbestedingen. Na gunning aan een leverancier worden er concrete afspraken gemaakt over het behalen van duurzaamheidsdoelen tijdens de contactfase, en over welke gegevens er periodiek aangeleverd moeten worden. Dit zijn in feite drie vertaalslagen.

Samen met twee leveranciers van de gemeente hebben we als pilot goed gekeken naar dit proces en wat we zien is dit:
– We merken dat er bij elke nieuwe fase (of vertaalslag) duurzaamheidskansen blijven liggen.
– Amsterdam is ambitieus maar in de praktijk wordt er tijdens de contractfase nog niet veel aandacht aan duurzaamheid gegeven. Duurzaamheid is vaak nog te complex om uit te drukken in concrete KPI’s en geschikte data om deze KPI’s te onderbouwen. We zien deze trend niet alleen in Amsterdam, maar landelijk.
– Dit moet en kan beter, mits er al bij de uitvraag wordt gestuurd op meten en monitoring in de contactfase én het duidelijk is wat er gemeten moet worden en hoe. Hier is echt een wereld te winnen.

Pilot van Amsterdam en Optimal Planet

De afgelopen maanden heeft Optimal Planet samen met de gemeente Amsterdam een innovatief pilotproject uitgevoerd voor het monitoren van duurzaamheid en circulariteit in contracten. Met Optimal Scans! Het betrof contracten voor sanitair en catering binnen de gemeente.

Amsterdam is de uitdaging aangegaan om bij reeds lopende contracten alsnog de volledige duurzaamheidspotentie van het contract te vatten in KPIs. Die zijn verwerkt in de software Optimal Scans, zodat de leveranciers eenvoudig de gegevens aan kunnen leveren. Daarna berekent de software per KPI en per duurzaamheidsdoel van de gemeente een score. Als je dit meerdere keren doet, dan heb je een monitoringssysteem.

Op 24 juni presenteren Gemeente Amsterdam en Optimal Planet de resultaten van de Pilot én het nieuwe contractmonitoringssysteem in Optimal Scans tijdens The Start of something new.

Programma

Onze pilot is deel van het Startup in Residence programma van Amsterdam,  en één van de 7 projecten die dit jaar in kader gedaan zijn. Tijdens het event presenteren alle deelnemende bedrijven zich, en er zijn Break Out sessies per bedrijf.

Voor de sessie van Optimal Planet Er zijn nog een paar fysieke plekken beschikbaar en online deelnemen is ook mogelijk.

Datum: 24 juni 2022
Adres: Voormalige Stadstimmertuin 4-6
Tijd: 15.00 -18.15

15:15 – 16:15 plenair gedeelte
16:30 – 17:15 break out van Optimal Planet
17:15 – 18:15 borrel

Aanmelden

Interesse? Zet dan twee stappen:
1. Geef via r.denooij@optimalplanet.nl aan of je er fysiek of online bij wilt zijn.
2. Meld je ook aan via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-demo-day-the-start-of-something-new-301430987197

Categorie: Optimal Scans GWW, Optimal Scans Leveranciers, Optimal Scans MVI, Tools inkoop

Optimal Scans 4.4

7 april 2022 By reinier Reageer

Hij staat live!

 

Met OS 4.4 kan elke gebruiker:

  • Eenvoudig zelf de gewichten van de hoofdthema’s aanpassen, en de onderlinge verhouding zien. De totaalscore houdt dan exact rekening met het belang van de thema’s voor jouw organisatie, project of contract.
  • Bepalen wat de benchmark moet zijn voor zowel hoofdthema’s als subthema’s. Handig om in één oogopslag te zien of een score goed, matig of slecht is.

 

En….de interface is intuïtiever geworden en uploaden van bewijsmateriaal is nog eenvoudiger.

Lees hier wat nieuw was in Optimal Scans 4.3.

 

Wil je meer weten, neem dan contact op via r.denooij@optimalplanet.nl!

Categorie: Ontwikkeling Optimal Scans Software

Gemeente Den Haag monitort contract met Optimal Scans

9 maart 2022 By reinier Reageer

In het MVI Manifest (2016) is door gemeenten, provincies en de rijksoverheid afgesproken dat duurzaamheid meetbaar gemaakt wordt bij inkoop, én bij de monitoring in de contractfase. De gemeente Den Haag geeft dit nu concreet vorm, samen met Maasdam en Optimal Planet.

 

Partners in duurzaamheid en circulariteit

Op 9 maart 2022 is het contract getekend voor het leveren van meubilair, waarbij hoogwaardig hergebruik en zero emission vervoer de norm is. Dit contract komt voort uit de RCC methodiek van KplusV, waarmee er een partnerschap wordt ontwikkeld gericht op maximale ecologische en sociale meerwaarde.

 

Gemeente Den Haag en Maasdam zijn nu partners in circulariteit en duurzaamheid, en gaan de realisatie daarvan in de contractfase meten en monitoren. Optimal Planet heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van de KPIs en ondersteunt de monitoring met Optimal Scans en een monitor op maat.

 

 

Contractfase is cruciaal

Het is meestal de contractfase waarin alle mooie duurzame en circulaire mogelijkheden vorm krijgen en manifesteren. Of niet. Dus is volwaardige monitoring van duurzaamheid en circulariteit in contracten essentieel. Optimal Scans is daar ideaal gereedschap voor, en gemeente Den Haag gaat aan de slag met deze online software.

 

Optimal Scans wordt gebruikt door inkopers voor aanbestedingen, bouwteams en leveranciersbeoordeling, en nu dus ook voor contractmanagement!

 

Interesse? Contact via r.denooij@optimalplanet.nl

 

Categorie: Contractmanagement, Meten circulariteit, Tools inkoop

Pilot met Amsterdam voor monitoren van duurzaamheid in contracten

21 februari 2022 By reinier Reageer

In het MVI Manifest is door gemeenten, provincies en de rijksoverheid afgesproken dat duurzaamheid veel meer meetbaar gemaakt wordt bij inkoop, én bij de monitoring in de contractfase. De gemeente Amsterdam is voorloper en pakt dit serieus aan in een pilotproject, samen met Optimal Planet.

De pilot wordt ontwikkeld in het kader van het Startup in Residence programma van Amsterdam. Optimal Planet won de Europese aanbesteding om een monitoringssysteem in te richten voor de gemeente, en neemt nu deel aan het SiRA programma, samen met zeven andere bedrijven.

Contractfase is cruciaal

Het is meestal de contractfase waarin alle mooie duurzame en circulaire mogelijkheden vorm krijgen en manifesteren. Of niet. Dus is volwaardige monitoring van duurzaamheid en circulariteit in contracten essentieel. Optimal Scans is daar ideaal gereedschap voor, en gemeente Amsterdam gaat nu ervaring opdoen met deze online software.

Van doelen naar criteria en een monitor

Gemeente Amsterdam heeft een duidelijke visie op duurzaamheid, met vijf doelen voor de eigen organisatie én voor de stedelijke omgeving. Deze doelen vertalen we naar criteria voor inkoop en contractmanagement. Met onze software kunnen we vervolgens een contract monitoren en  toetsen aan de gestelde doelen.

Optimal Scans wordt al veel gebruikt door inkopers voor aanbestedingen, bouwteams en leveranciersbeoordeling, en nu ook voor contactmanagement.

Op naar een succesvolle pilot, we houden je op de hoogte!

Categorie: Tools inkoop

Optimal Scans 4.3 is live!

1 november 2021 By reinier Reageer

17 SDGs, Circulaire Economie, People-Planet-Profit, Klimaat, Grondstoffen en Biodiversiteit. Er zijn heel wat manieren om duurzaamheid in te delen in thema’s. Dat kan verwarrend zijn. Bovendien horen deze thema’s vaak thuis bij verschillende onderdelen van organisaties en moeten ze tot uiting komen in beleid, strategie, acties en resultaten.

Dat is behoorlijk complex. Daarom is er nu:

Er zijn nu maar liefst vier verschillende thema-indelingen mogelijk, tegelijkertijd! KPIs en criteria in een Optimal Scan kunnen bijvoorbeeld gekoppeld worden aan:

  1. De bijbehorende SDG (SDG 7);
  2. Het organisatie-specifieke doel (Duurzame energie);
  3. Hieraan gekoppelde bedrijfsprocessen (Beleidsvorming, Monitoring) én;
  4. Het organisatieonderdeel dat ervoor verantwoordelijk is (Taskforce Energie).

Of je gebruikt, zoals gemeente Den Haag, de volgende 3 indelingen:

  1. Duurzaamheid van Beleid, de Strategie, de Interne acties, Inkoop en Dienstverlening;
  2. De Score per de SDGs voor Beleid, de Strategie, de Interne acties, Inkoop en Dienstverlening;
  3. Daarbinnen, bijvoorbeeld binnen Beleid de mate van Inbedding, Pro-activiteit en Communicatie;

In Optimal Scans 4.3 wordt nu de duurzaamheid vanuit al deze perspectieven in één keer zichtbaar.

Bijvoorbeeld met de Optimal SDG Scan voor gemeenten (scores zijn fictief) komen er scores voor:

En daarbinnen per SDG:

En de scores voor aspecten van beleid:

En van Strategie:

Zo kan er diepgaand gekeken worden naar uw organisatie, projecten, producten en dienstverlening. En weet u precies wat er waar in de organisatie nodig is!

Interesse? Laat het ons weten via r.denooij@optimalplanet.nl.

 

Categorie: Ontwikkeling Optimal Scans Software

Arnhems nieuwe duurzaamheidsscan voor mobiliteitsprojecten

15 september 2021 By reinier Reageer

Gemeente Arnhem heeft een kader voor het vormgeven en beoordelen van duurzaamheid in mobiliteitsprojecten ontwikkeld. Optimal Planet heeft dit kader verwerkt in een nieuwe Optimal Scan en deze samen met de gemeente en NTP toegepast op het project voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer bij de Rijnstraat: er wordt een nieuwe busbaan en bushalte, met bijbehorend fietspad en een groene en aantrekkelijke inrichting van de directe omgeving aangelegd.

Ambitie gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem heeft duurzame ambities opgenomen in het coalitieakkoord 2018-2022. De ambities komen tot uiting in vijf duurzame thema’s:

  1. Circulariteit
    We zetten in op de transitie naar een circulaire economie waarbij afval verleden tijd is en we zoveel mogelijk gebruik maken wat al voor handen is.
  2. Klimaatmitigatie
    Bij klimaatmitigatieve maatregelen zetten we in op de transitie naar duurzame energiebronnen en het verminderen van CO2 en stikstof.
  3. Klimaatadaptatie
    Het klimaat verandert; hitte, droogte en wateroverlast en overstromingen behoren tot de gevolgen van het veranderende het klimaat. De maatregelen beter om te gaan met deze veranderingen noemen we klimaatadaptieve maatregelen.
  4. Biodiversiteit
    Arnhem is een groene stad met een rijke ecologie. We nemen zoveel mogelijk maatregelen om dit te behouden en versterken. We willen een natuurinclusieve groene stad.
  5. Sociale duurzaamheid
    De mee gekoppelde sociale aspecten van projecten worden onder sociale duurzaamheid benoemd.

Deze vijf thema’s sluiten goed aan op zowel het duurzaamheidkader van de EU als de SDGs van de VN. En deze internationale kaders zijn dan ook verwerkt in de Optimal scan.

image.png

EU Kader voor Milieudoelen.

 

De vijf doelen en de Optimal Scan GWW voor Arnhem

In de Optimal Scan voor mobiliteitsprojecten zijn de aspecten ‘Water’ en ‘Vervuiling’ opgenomen in de thema’s Klimaatadaptie, Biodiversiteit en Sociale duurzaamheid. En elk criterium in de Optimal Scan is ook gekoppeld aan één van de SDGs.

Zo kan voor GWW projecten zowel de score voor de vijf thema’s als de bijdrage aan de SDGs zichtbaar gemaakt worden.

De Optimal Scan GWW voor Arnhem.

 

Toepassing van de Scan

In het Bouwteam voor de her in te richten OV-voorziening bij de Rijnstraat zijn diverse opties ontwikkeld. In de Optimal Scan worden de Thema’s ten opzichte van elkaar gewogen op basis van discussie in het Bouwteam. Daarna worden de verschillende opties zo objectief mogelijk vergeleken, zodat er onderbouwde keuzes kunnen worden gemaakt op basis van een uitgebreide analyse van duurzaamheid. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

  • CO2-emissies bij productie van materialen, transport en aanleg.
  • Maatregelen tegen hittestress.
  • Hoog- en laagwaardige vormen van hergebruik.
  • Impact op lokale en regionale biodiversiteit.
  • Bijdrage aan welzijn, lokale economie en participatie.

Per optie worden er diverse scores berekend, zoals deze:

Het score-dashboard van de Optimal Scan GWW voor Arnhem.

En natuurlijk de scores voor elk van de vijf thema’s en de SDGs:

Opties vergelijken

Nadat alle opties zo objectief mogelijk zijn ingevoerd zijn ze met een druk op de knop te vergelijken door Optimal Scans, per thema en per SDG. Bijvoorbeeld voor thema 5, voor drie fictieve opties:

Of voor alle vijf de thema’s en de totaalscores voor dezelfde fictieve opties:

 

Maatwerk voor Arnhem

Met deze Optimal Scan is maatwerk geleverd voor de gemeente Arnhem, en niet alleen voor de thema’s. De weging van de thema’s is voor dit project specifiek ingesteld, waarbij Sociale duurzaamheid het zwaarst gewogen is.

Zoals Rob van Moerkerk, projectleider bij aannemer NTP zegt: “Door de Optimal Scan krijg je een objectief beeld van de duurzaamheidsopties. Op basis van dit inzicht kun je samen een gedragen keuze maken. Dit schept onderling vertrouwen.”

Wilt u de duurzame en circulaire meerwaarde van uw project of plan ook meetbaar maken in een tender of bouwteam? Kies dan voor de Optimal Scan voor GWW. Maak een afspraak voor een demonstratie of lees hier meer over onze aanpak in de Stadskrant van Cirkelstad.

Categorie: Optimal Scans GWW, SDGs

Modulair Viaduct van Max Bögl doorgerekend met CB’23 methode

15 juli 2021 By reinier 2 Reacties

De CB’23 kernmeetmethode voor Circulair Bouwen

Sinds 2018 wordt door platform CB’23 een kernmeetmethode voor het meten van circulariteit in de bouw ontwikkeld. Optimal Planet was daar in 2018 al bij en is nog steeds betrokken. In juli 2020 werd de 2.0 versie gepubliceerd en dit voorjaar is deze in de praktijk getest in meer dan 30 pilotprojecten. Eén daarvan was van Max Bögl, onder leiding van Stephan Schnabel-Brehmer. Reinier van Optimal Planet trad hierbij op als begeleider.

Het Modulaire Viaduct van Max Bögl

Max Bögl ontwierp een zo eenvoudig en circulair mogelijk viaduct en mag zeer trots zijn op dit werk.

Dit viaduct bestaat uit een Landhoofd gemaakt van een gewapende grond constructie. De overspanning bestaat uit stalen liggers en dekplaten van cementloos geopolymeer beton, die tot op 0,1 mm nauwkeurig geslepen zijn, wat een naadloze aansluiting geeft, waterdicht is en ervoor zorgt dat geen asfalt toegepast hoeft te worden. De dekplaten zijn gespannen met staalkabel, waardoor ze eenvoudig losgemaakt kunnen worden.

Focus & Resultaat

De drie kerndoelen van de meetmethode, de redenen waarom we een circulaire bouwsector willen, zijn beschermen van:
  1. Materiaalvoorraden;
  2. Milieu en;
  3. Bestaande waarde.
Voor het testen van de CB’23 meetmethode hebben we gefocust op de aspecten Materialen (MCI) en Milieu (MKI). Waardebehoud is buiten beschouwing gelaten, omdat de CB’23 methode op dit gebied nog niet af is. De CB’23 berekening van de score voor materialen is gebaseerd op Material Flow Analysis en de gerelateerde MCI van de Ellen MacArthur Foundation.

Een hoge mate van recycling in de gebruikte materialen en een vrijwel volledige herbruikbaarheid, gecombineerd met een levensduur die 2,5 maal zo hoog is als gebruikelijk leidde tot een indrukwekkende score van 83%.

De MKI is al even bijzonder: 49.436 Euro tegenover een referentie van 181.000,00 euro!

Het verschil met het referentieviaduct is:

  • MKI-waarde 73% lager.
  • CO2-uitstoot 70% lager.
  • Materiaalgebruik 49% lager.
  • Alle componenten zijn demontabel en herbruikbaar.

 

Leerervaringen

Wat deze pilot laat zien is bijvoorbeeld:

  • Het is mogelijk om een meer dan 99% massaprocent hoogwaardig herbruikbaar viaduct te maken, met mede daardoor een een zeer lage milieu-impact.
  • Materialenpaspoorten zijn essentieel om circulariteit te kwantificeren.
  • Voor veel materialen moet nog gewerkt worden met marktgemiddelden en aannames, de datavoorziening moet nog een stuk beter worden.
  • Doordat 1) de meeste materialen (laagwaardig) gerecycled worden en  2) er in de methode nog geen onderscheid wordt gemaakt tussen hoog- en laagwaardige recycling, is een hoge score vooral te bereiken door het gebruik van gerecyclede materialen en hergebruikte componenten bij ontwerp en bouw.

Categorie: Meten circulariteit, Optimal Scans GWW

Pilot Meetmethode CB’23 leerzaam voor Radboud Universiteit

13 juli 2021 By reinier Reageer

Sinds 2018 wordt door platform CB’23 een kernmeetmethode voor het meten van circulariteit in de bouw ontwikkeld. Optimal Planet was daar in 2018 al bij en is nog steeds betrokken. In juli 2020 werd de 2.0 versie gepubliceerd en voorjaar 2021 is deze in de praktijk getest in meer dan 30 pilotprojecten. Eén daarvan was de Radboud Universiteit o.l.v. Marja Bruns-Coenen, waarbij Reinier van Optimal Planet het toepassen van de meetmethode mocht begeleiden.

Een heel gave casus, het nieuwste en meest duurzame gebouw van de universiteit: Het Maria Montessorigebouw voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Dit schitterende gebouw is vrijwel energieneutraal, maar niet circulair ontworpen. Er was dan ook geen materialenpaspoort, en het was een flinke klus voor Marja om de benodigde gegevens te verzamelen.

Focus, Resultaat en Leerervaringen

De drie kerndoelen van de meetmethode, de redenen waarom we een circulaire bouwsector willen, zijn beschermen van:
  1. Materiaalvoorraden;
  2. Milieu en;
  3. Bestaande waarde.
Voor testen van de CB’23 meetmethode hebben we gefocust op het aspect Materialen, en de aspecten Milieu en Waardebehoud buiten beschouwing gelaten. De CB’23 berekening van de score voor materialen is gebaseerd op Material Flow Analysis en de gerelateerde MCI van de Ellen MacArthur Foundation.

De circulariteit van het gebouw bleek in termen van Materialen niet hoger te zijn dan gangbaar en dat is ook logisch, omdat de nadruk bij ontwerp en bouw lag op energieneutraliteit.

We hebben van deze pilot veel geleerd over het toepassen van de meetmethode, bijvoorbeeld:

  1. Materialenpaspoorten zijn essentieel om circulariteit te kwantificeren, anders is het echt té veel werk om gegevens te verzamelen. Op zijn minst moet voor elk materiaal worden bijgehouden: de dimensies, het gewicht, de samenstelling (welke grondstoffen) en de herkomst.
  2. Voor veel materialen moet gewerkt worden met marktgemiddelde en aannames, de datavoorziening moet nog een stuk beter worden.
  3. De huidige Materiaalstroomanalyse (MFA-MCI) van CB’23 werkt alleen met massa, waardoor circulaire aspecten in lichtere onderdelen (bijvoorbeeld houten onderdelen) ondergewaardeerd worden ten opzicht van staal en beton.
  4. Scope bepalen is een vak op zich en bepaalt in hoge mate de hoeveelheid werk, maar ook de score.
  5. Doordat 1) tegenwoordig de meeste materialen bij einde levensduur (laagwaardig) gerecycled worden en  2) er in de methode nog geen onderscheid wordt gemaakt tussen hoog- en laagwaardige recycling, is een hoge score vooral te bereiken door het gebruik van gerecyclede materialen en hergebruikte componenten bij ontwerp en bouw. Dat kan alleen als hier vanaf het begin op wordt gestuurd.
  6. Het lijkt erop dat toepassen van de meetmethode eenvoudiger is voor aannemers/leveranciers dan voor de klant (Radboud Universiteit), omdat de eerste groep de juiste informatie bezit. Het is daarom aan te raden om de informatieverzameling en -analyse te beleggen bij de aannemer.

 

 

Categorie: Kennisdeling en White papers, Optimal Scans GWW

Gemeente Den Haag doet nulmeting met de Optimal SDG Scan voor gemeenten

10 juni 2021 By reinier Reageer

Gemeente Den Haag heeft als VN-stad de ambitie om een belangrijke bijdrage te leveren aan de Sustainable Development Goals (SDGs). Deze 17 ambitieuze doelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties (VN) aangenomen met als doel in 2030 een betere en meer duurzame toekomst voor iedereen. Er gebeurt wereldwijd – en lokaal – al heel veel, maar er moet meer gebeuren om de doelen te kunnen behalen.

Den Haag heeft nu met onze Optimal SDG Scan voor gemeenten in beeld gebracht wat de huidige bijdrage van de gemeente aan de SDGs is.

In de Optimal SDG scan voor gemeenten zijn er vragen over beleid, strategie en acties, en we maken onderscheid tussen wat de gemeente binnen de eigen organisatie doet, bij inkoop en wat er voor de lokale samenleving wordt gedaan. Hierbij wordt gewerkt met een combinatie tussen de bestaande Optimal SDG Scan en de SDG-handreiking van de VNG.

 

Met deze toepassing van onze Optimal SDG Scan heeft gemeente Den Haag een solide basis voor het concretiseren, verder implementeren en monitoren van de doelen en ambities m.b.t. de SDGs!

Interesse in een Optimal SDG Scan voor uw gemeente of bedrijf? Laat het ons weten.

Categorie: Optimal Scans Organisaties, SDGs

Gemeente Den Haag koopt circulair in met RCC en Optimal Scans

4 juni 2021 By reinier Reageer

Met Rapid Circular Contracting® + Optimal Scans kiest de gemeente voor meetbare circulariteit.

De gemeente Den Haag wil leveringen en diensten voortaan structureel op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze inkopen, met extra focus op circulariteit. Daarvoor wordt inmiddels ervaring opgedaan met de Rapid Circular Contracting® (RCC®) methodiek, hierin ondersteund door KplusV. En dit gecombineerd met de Optimal Scans meetmethode van Optimal Planet.

 

Bijzondere samenwerking gericht op duurzame transitie

Wat deze samenwerking tussen de gemeente Den Haag, KplusV en Optimal Planet uniek maakt is dat hierin de begeleiding op circulair inkopen, is gekoppeld aan het bewust en gericht aanhaken van de interne gemeentelijke organisatie bij de transitie naar circulair en maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap. Er is daartoe een Circulair Transitie Team in ontwikkeling dat met interne collega’s de organisatie in al haar facetten gaat helpen voorbereiden op ieders veranderende rol als co-creator bij impactvol opdrachtgeverschap.

De RCC-inkoopmethodiek helpt Den Haag haar ambities waar te maken. Deze relatief nieuwe, maar inmiddels ruim beproefde, manier van inkopen en aanbesteden gaat uit van co-creatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Er wordt hierbij geen vooraf gedefinieerde uitwerking uitgevraagd maar leveranciers worden uitgedaagd zich te profileren op basis van specifieke ambities vanuit de gemeente Den Haag. Waarvan optimale circulariteit er een is. Bijzonder aan deze methodiek is de creatieve en impact gedreven samenwerking die partijen aangaan na gunning. En de blijvende focus op het verbeteren van de prestaties, om zo alsmaar hoogwaardiger te kunnen acteren op de uitgevraagde ambities.

 

Meerwaarde meetbaar met Optimal Scans

De mate waarin circulariteit en de andere duurzame en maatschappelijk verantwoorde ambities van de Hofstad gerealiseerd worden, wordt dankzij Optimal Scans ondubbelzinnig aantoonbaar. Deze software is ontwikkeld door Optimal Planet en helpt organisaties hun impact en die van antwoorden op de inkoopvraag te concretiseren en kwantificeren. Zo kunnen mogelijke oplossingen onderling worden vergeleken in hun impact op de verschillende ambities. Bovendien wordt de score na realisatie in kaart gebracht om te meten of ambities waargemaakt worden.

RCC voor kantoorinrichting

Het eerste traject is gericht op kantoorinrichting en dat maakt de toepassing van RCC voor de gemeente Den Haag in meerdere opzichten extra relevant. Nederlandse producenten van projectinrichting zijn toonaangevend in circulariteit en er mag veel impact en innovatievermogen worden verwacht binnen deze uitvraag. Daarnaast heeft de Corona pandemie er door het massale thuiswerken toe geleid dat in het nieuwe contract flexibiliteit wordt gevraagd ten aanzien van de werkplekconcept ontwikkeling. Zo zullen de meeste medewerkers een deel van de werkweek ook in de toekomst vanuit huis blijven opereren en wordt het kantoor veel meer een ontmoetingsplek voor afstemming en overleg. De insteek op expertise en partnerschap vanuit de RCC methodiek biedt alle ruimte om in samenspraak tussen de gemeente en de best passende leverancier tot een optimale werkomgeving te komen, zonder dat daarbij materialen of grondstoffen verloren gaan.

 

Over KplusV

KplusV is de grondlegger van de Rapid Circular Contracting aanpak en heeft sinds de lancering, enkele jaren geleden, in zeer uiteenlopende domeinen, ruim 40 RCC inkoop opleidingen en begeleidingen mogen verzorgen. En dat bij een breed scala aan opdracht gevende organisaties zoals gemeenten, provincies, landelijke overheden, waterschappen, veiligheidsregio’s en onderwijsinstellingen. De ervaringen lopen uiteen van de inkoop van koffie en thee tot catering, van de nieuwbouw van scholen tot circulaire woningbouw, van de renovatie van wegen en bermbeheer tot het circulair verantwoord aardgas loos maken van maatschappelijk vastgoed en van de verwerking van huishoudelijk en bedrijfsmatig afval tot beheer van sportcomplexen en het verzorgen van zwemles.

KplusV is een advies organisatie die samen met haar klanten innovatieve oplossingen creëert voor duurzame, sociale en innovatieve vraagstukken. KplusV initieert, realiseert en verbindt. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in de aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

 

Categorie: Optimal Scans MVI, Tools inkoop

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 10
  • Volgende »

Vijf redenen om Optimal SCANS te gebruiken:

1. Bewezen effectief en gebruiksvriendelijk

2. Maakt duurzaam en circulair meetbaar

3. Aanpasbaar aan uw prioriteiten

4. Complete dekking van duurzaam en circulair

5. Onderbouwd met wetenschap, ISO normen en SDGs

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Snelmenu voor onze artikelen

Contact: Dr. Reinier de Nooij
Telefoon: 0638007327
E-mail: r.denooij@optimalplanet.nl

Postadres:
Meander 17
6681 TA Bemmel

KvK: 09180941
Bankrekeningnummer: NL49RABO0114849307
Privacybeleid

Copyright © 2022 · optimalplanet-theme on Genesis Framework · WordPress · Log in