De CB’23 kernmeetmethode voor Circulair Bouwen
Sinds 2018 wordt door platform CB’23 een kernmeetmethode voor het meten van circulariteit in de bouw ontwikkeld. Optimal Planet was daar in 2018 al bij en is nog steeds betrokken. In juli 2020 werd de 2.0 versie gepubliceerd en dit voorjaar is deze in de praktijk getest in meer dan 30 pilotprojecten. Eén daarvan was van Max Bögl, onder leiding van Stephan Schnabel-Brehmer. Reinier van Optimal Planet trad hierbij op als begeleider.
Het Modulaire Viaduct van Max Bögl
Max Bögl ontwierp een zo eenvoudig en circulair mogelijk viaduct en mag zeer trots zijn op dit werk.
Dit viaduct bestaat uit een Landhoofd gemaakt van een gewapende grond constructie. De overspanning bestaat uit stalen liggers en dekplaten van cementloos geopolymeer beton, die tot op 0,1 mm nauwkeurig geslepen zijn, wat een naadloze aansluiting geeft, waterdicht is en ervoor zorgt dat geen asfalt toegepast hoeft te worden. De dekplaten zijn gespannen met staalkabel, waardoor ze eenvoudig losgemaakt kunnen worden.
Focus & Resultaat
- Materiaalvoorraden;
- Milieu en;
- Bestaande waarde.
Een hoge mate van recycling in de gebruikte materialen en een vrijwel volledige herbruikbaarheid, gecombineerd met een levensduur die 2,5 maal zo hoog is als gebruikelijk leidde tot een indrukwekkende score van 83%.
De MKI is al even bijzonder: 49.436 Euro tegenover een referentie van 181.000,00 euro!
Het verschil met het referentieviaduct is:
- MKI-waarde 73% lager.
- CO2-uitstoot 70% lager.
- Materiaalgebruik 49% lager.
- Alle componenten zijn demontabel en herbruikbaar.
Leerervaringen
Wat deze pilot laat zien is bijvoorbeeld:
- Het is mogelijk om een meer dan 99% massaprocent hoogwaardig herbruikbaar viaduct te maken, met mede daardoor een een zeer lage milieu-impact.
- Materialenpaspoorten zijn essentieel om circulariteit te kwantificeren.
- Voor veel materialen moet nog gewerkt worden met marktgemiddelden en aannames, de datavoorziening moet nog een stuk beter worden.
- Doordat 1) de meeste materialen (laagwaardig) gerecycled worden en 2) er in de methode nog geen onderscheid wordt gemaakt tussen hoog- en laagwaardige recycling, is een hoge score vooral te bereiken door het gebruik van gerecyclede materialen en hergebruikte componenten bij ontwerp en bouw.
Ik neem aan dat de referentie van € 181.00,00 een foutieve waarde is. Moet dat niet gewoon € 181.000 zijn?
Beste Henk,
Dank voor je correctie van mijn typefout. Het is aangepast.
Groeten,
Reinier