Samen met Stichting Circulair Bouwen, Industrieschap Medel, Ploegam en gemeente Tiel heeft Optimal Planet een nieuwe Optimal Scan voor circulaire GWW ontwikkeld.
De Scan meet de circulariteit van typische GWW-projecten:

Naast circulariteit besteedt de scan ook aandacht aan de ecologische en sociale kanten. Er zijn vijf thema’s:
- Refuse & Reduce: Productie en aanleg met lage-impact materialen en minder grondstoffen en energie. Lagere MKI-waarden. Weging: 30%
- Reuse: Hoogwaardig hergebruik van producten en materialen, eenvoudig te repareren, onderdelen van producten of componenten toepassen in andere producten. Weging: 15%
- Recycling: Laagwaardig hergebruik van afvalstoffen, secundaire bouwstoffen. Weging: 5%
- Mens en maatschappij: Participatie, Arbo, kennis delen, lokale economie. Weging: 40%
- Biodiversiteit & kringlopen: Ecologische inrichting en beheer. Weging: 10%
Ingezet door NTP
Een mooi voorbeeld van toepassing: inzet door NTP, voor het meten van de circulaire waarde van hun ontwerp voor de reconstructie van de Graaf Hendrikstraat te Braamt. De grafiek hieronder laat zien wat de scores zijn, naast die voor een referentieontwerp zonder aandacht voor circulariteit:

Maakt meerwaarde zichtbaar
Door slim gebruik te maken van al aanwezig materiaal en de stevige ondergrond kon er enorm bespaard worden op funderingsmateriaal, en de aanwezige grond is opgewaardeerd met organische meststoffen i.p.v. vervangen. Daar komt nog bij dat de berm- en verhardingselementen voor meer dan 60% hoogwaardig hergebruikt zijn. Nieuwe straatstenen zijn van 35% gerecycled materiaal. Door ook veel aandacht te geven aan sociale duurzaamheid (o.a. door te werken met zzp-ers uit Braamt zelf) en biodiversiteit is dit een mooi voorbeeldproject geworden, met hoge scores op alle thema’s. Met de Optimal Scan kan dit zichtbaar worden gemaakt.
Geef een antwoord