Optimal Planet heeft in 2017 en 2018 met gemeente Zevenaar, Stichting Circulair Bouwen, NTP Infra en KPM Civiel een Optimal Scan voor duurzame en circulaire wegen en paden ontwikkeld en toegepast. Voor de aanleg van een fietspad van Zevenaar naar Babberich zijn met deze Scan ontwerp- en materiaalkeuzen onderbouwd en is de duurzaamheid en circulariteit transparant gemaakt.
Deze werkwijze heeft op 3 oktober 2018 de KoopWijsPrijs gewonnen! De KoopWijsPrijs is een initiatief van de Rijksoverheid dat Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ondersteunt, en uitgereikt wordt aan een inkoopproject dat vooruitstrevend is. In 2018 dus aan de gemeente Zevenaar!
De Optimal Scan ziet er zó uit:
Voor de gemeente Zevenaar zijn 9 verschillende opties voor een circulair fietspad gescand op de eerste drie niveaus, Ontwerp & Materiaal, Aanleg & Beheer en Gebruik & Hergebruik. Er werd op elk van deze niveaus gekeken naar 6 thema’s:
Uit de Optimal Scan bleek dat Betonplaten met Miscanthus het hoogst scoren, en dat Grasfalt (asfalt met lignine uit Miscanthus) met een doordacht ontwerp en duurzamere fundering een stuk hoger scoren dan een traditioneel ontwerp. Om binnen het budget te blijven is gekozen voor een combinatieoptie, die 4,5 keer hoger scoort dan een gangbaar fietspad.
Het fietspad van Zevenaar naar Babberich is intussen aangelegd volgens optie 9. Het proces, de Scan en de bovenstaande resultaten zijn gepresenteerd op een minisymposium rond het fietspad op 28 mei. Lees meer.
Door de ‘Optimal Scan voor circulaire wegen en paden’ hoeven we geen appels met peren meer te vergelijken!
Als opdrachtgever van een circulaire weg is dit een methodiek om inschrijvingen op verschillende thema’s en stadia van een project objectief te kunnen toetsen aan wat wij het meest circulair vinden.
Erik Roumen (beleidsmedewerker duurzaamheid gemeente Zevenaar)
Lees hier wat andere klanten en hun leveranciers zeggen over ons systeem.
Lees hier over andere toepassingen van Optimal SCANS.
Geef een antwoord